Mirjam van Houwelingen, beeldend therapeut

Wat is beeldende therapie?

Beeldend werk heeft een eigen taal. Wat soms moeilijk te verwoorden is, kan met de taal van het beeld worden geuit en zichtbaar worden gemaakt.
Beeldende therapie is een vrij jonge vorm van psychotherapie waarin het verbeelden, het beleven en het ervaren voorop staat. Gedrag dat voortkomt uit de problemen die iemand heeft, is in de therapie zichtbaar in de omgang met het materiaal en in het beeld. Dat is anders dan het (alleen) verwoorden van de problemen. Datgene wat moeilijk onder woorden te brengen is of dat wat juist met veel woorden wordt toegedekt, kan in een werkstuk zichtbaar gemaakt worden. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen; zoals potlood, verf, hout, steen, klei, textiel en digitale middelen. De keuze voor materiaal, techniek en opdracht wordt zorgvuldig afgestemd op je hulpvraag. Je hebt voor deze therapie geen kunstzinnige ervaring nodig. Het maken van beeldende werkstukken is een middel, geen doel.
Binnen de beeldende therapie behandeling maak ik gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze behandelmethode gaat ervan uit dat vervelende gevoelens, gedachten en gebeurtenissen een onderdeel zijn van het leven en dat we dat niet kunnen veranderen. Maar wat we wel kunnen veranderen is hoe we omgaan met deze vervelende gevoelens, gedachten en gebeurtenissen. ACT is ervaringsgericht en maakt veel gebruik van metaforen. Dat maakt dat het zo mooi te combineren is met beeldende therapie.

naar overzichtNaar onze werkwijze